The Magicians’ Guild/Trudi Canavan

The Magicians’ Guild är första boken i en trilogi kallad The Black Magician Trilogy och tar sin början vid den årliga utrensning av staden Imardin, där magiker tömmer gatorna på människor som kungen inte anser hör hemma där. Ungdomarna bland de utkörda protesterar genom att kasta sten mot magikerna, som dock skyddas av en magisk mur. Men bland ungdomarna finns Sonea, och i stridens hetta lyckas hon på vad som bara kan vara magisk väg få en sten att träffa en magiker genom skyddsmuren. Detta gör att magikerna inser att de måste fånga in henne och antingen få henne att ingå i deras trupp – även om många motsätter sig detta, magin är normalt sett något som hör de högre samhällsklasserna till – eller att blockera magin i henne. De vet dessutom att om hon inte lär sig att kontrollera sin magi kommer hon att utgöra en fara för sig själv och för andra.

Sonea själv är uppväxt med att avsky magikerna och gör allt för att hålla sig undan. Hennes vän Cery har kontakter med Tjuvarna, som hjälper honom att gömma undan Sonea, i förhoppningen att hon en dag skall kunna använda sin magi för att hjälpa dem i deras arbete. Men för varje gång Sonea medvetet eller omedvetet använder sin magi kommer magikerna närmare …

Sonea tvingas till slut inse att ingenting är svart eller vitt. Visst finns det onda magiker, men även de som vill väl … Och de ondaste är inte alltid de som man tror.

Jag läste det engelska originalet (det tycks inte finnas någon svensk översättning) och tyckte att det var en ganska lättläst bok. Karaktärerna och historien är intressant och jag ville hela tiden läsa vidare för att få veta vad som skulle hända. Jag är svag för den här typen av fantasy, där det grundar sig i en vanlig, mänsklig (om än inte modern) värld som blandas med magi, och där karaktärerna inte är alltför stereotypt indelade i onda och goda.

“A ripple of blue light flashed outward, then the rock slammed into the magician’s temple with a dull thud. He stood motionless, staring at nothing, then his knees buckled and his companion stepped forward to catch him.
Sonea stared, her mouth agape, as the older magician lowered his companion to the ground. The yeers of the youths died away. Stillness spread outward like smoke through the crowd.”

Trudi Canavan har också skrivit trilogin Age of the Five.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar